Rikskonferens för Specialpedagogik
Rikskonferens för Specialpedagogik

Om Växjö

Välkommen till Växjö

Växjö är modern stad med en lång tradition som skolstad, residensstad och stiftsstad. Idag är Växjö en sjudande handelsstad med ett internationellt universitet.
Växjö är staden där vägarna möts, uppförd mellan tre sjöar, centrum för träforskning och spjutspets inom miljöteknik. Här finns stort upplevelseutbud när det gäller kultur, idrott, handel och nöjen.
Passa gärna på att uppleva Växjö när du är i stan.

Nedan följer lite förslag på vad ni kan se och göra. Mer tips hittar ni på www.vaxjoco.se

Växjösjön

Har du en stund över, innan eller efter konferensdagen, rekommenderar vi ett varv runt Växjösjön som ligger i centrala Växjö. Runt sjön är det ca 4,5 km och det är ett populärt jogging- och promenadstråk i Växjö.

Shopping

Med generösa öppettider, samlad citykärna och ett stort utbud av butiker, restauranger och kaféer blev Växjö 2010 utsedd till Årets stadskärna.
www.vaxjocity.se

Prisat är även handelsområdet Grand Samarkand som nyligen utnämnts till Sveriges bästa köpcentrum samt även Årets nordiska köpcentrum!
www.grandsamarkand.se

Kulturparken Småland

Kulturparken Småland är en mötesplats för kultur. Här möts nya idéer med gamla småländska traditioner på en helt ny kulturarena.
 Smålands museum är Sveriges äldsta länsmuseum, grundat 1792. Utvandrarnas hus är en byggnad som rymmer både utställningar och forskning. På Sveriges Glasmuseum förtrollas du av glas från slutet av 1500-talet till nutidens fantastiska svenska glas!
www.kulturparkensmaland.se

Glaskonst i Växjö

Glasgatan är det senaste tillskottet i samlingen glas i Växjö. Det är ett stråk längs Sandgärdsgatan där sju av Kosta Bodas konstnärer har skapat glaskonst för gatumiljö.
Växjö Domkyrkas mest kända konstverk är förmodligen Bertil Valliens altartavla i glas. Men här finns andra, både äldre och yngre, verk. Ett vackert ljusträd av Erik Höglund eller dopkällan av Kjell Engman.

Linnéträdgården

Vid sjön Trummen i södra delarna av Växjö ligger Linnéträdgården, en park skapad till Carl von Linnés ära. Linneträdgården är minimalistiskt elegant, med sin rikedom av anspråkslösa växter, traditionellt huggna timmerväggar och vackra sten- och vattenarrangemang.

PM & Vänner Restaurant ”Top 30 Nordic List”

Stjärna i Guide Michelin, Årets Vinupplevelse enligt White Guide (3 gånger!) och Nordens första gastrohotell. Inspiration från skog, äng och sjö. Ett måstebesök för den matintresserade.
www.pmrestauranger.se

Glasriket

I Glasriket har det tillverkats munblåst glas sedan 1742. Tillsammans med glasblåsarna utmanar formgivarna ständigt glasets möjligheter. Idag möter du som besökare både bruksglas och konstglas i världsklass och du är välkommen ända fram till glasugnarna för att se när det skapas!
www.glasriket.se

Spela golf

Växjö Golfklubb är en parkbana som ligger i en vacker miljö belägen mitt i ett naturreservat. Här finns utmaningar för alla kategorier golfare. www.vaxjogk.com
Strax utanför Växjö ligger ytterligare golfklubbar – Alvesta GK och Glasrikets GK.

Ångaren Thor

Med hemmahamn invid Kronobergs slottsruin trafikeras Helgasjön sommartid med Ångaren Thor, byggd år 1887. Ångaren Thor är ett teknikhistoriskt ”måste” för de som tjusas av ångkraften. För turlista www.kulturparkensmaland.se