Nu är årets konferens slut och vi vill tacka både föreläsare och deltagare för att ni var med och bidrog till att konferensen blev så lyckad.
Redan nu är datum spikade för Särskolans Rikskonferens 2023. Boka in den 8-9 maj 2023 så hoppas vi att vi ses igen!

På Särskolans Rikskonferens kommer Rebecka HInn från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF att berätta om Skolval 2022, som är en av Sveriges största demokratisatsningar för unga. Genom Skolval 2022 kan skolor konkret arbeta med sitt demokratiuppdrag och förbereda elever på att rösta och göra sina röster hörda. Läs mer i deras nyhetsbrev.

Fredrik Malmberg, generaldirektör SPSM, informerar tillsammans med medarbetare om specialpedagogiska myndighetens nuvarande samt planerade verksamhet som tex ”Systematik för tidiga stödinsatser”, ”Att arbeta med dubbla läroplaner” och ”Psykisk hälsa hos barn och elever med funktionsnedsättning”

Mats Reimer är barnläkare och skolläkare i Mölnlycke sedan drygt 20 år. Fritänkande skribent, under många år bloggare på Dagens Medicin, de senaste åren krönikör i Dagens Samhälle. Mats har bland annat gjort inlägg med rubrikerna ”Tänk om – lät fler barn få gå i särskolan” och ”Hur mycket fosterdiagnostik har föräldrar rätt till?”

Torkel Klingberg är hjärnforskare och professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet i Stockholm. Han är även författare till böcker såsom ”Den lärande hjärnan” och ”Hjärna, gener och jävlar anamma”.
Med sin expertis och förmåga att på ett underhållande sätt förklara hjärnan och dess kapacitet så är Torkel Klingberg en mycket uppskattad föreläsare. Hans föreläsningar vänder sig till skolor och organisationer som vill veta mer om exempelvis dyslexi, koncentrationssvårigheter, inlärning, problemlösning och hur minnet fungerar.

Nu är det klart att Magnus Tideman, professor i socialt arbete med inriktning funktionshinder, Halmstad Högskola, kommer att föreläsa på Särskolans Rikskonferens i Växjö. Magnus arbetar med forskning, undervisning och samverkan med särskilt fokus på villkor för personer med intellektuell funktionsnedsättning

ÄNTLIGEN!
Den 16-17 maj 2022 planerar vi åter igen att genomföra Särskolans Rikskonferens. Kryssa dessa dagar i din kalender redan nu för Särskolans Rikskonferens 2022 i Växjö! Vi räknar med att ha ett preliminärt program färdigt i november och öppna upp för anmälan då.

Hjärtligt välkomna!
// SIGYS

Till ny ordförande för Sigys är Suzanne Norman Berg vald.

Christer Berneskog, vår ordförande, har avlidit efter en tids sjukdom men han förblir för alltid vår ordförande.

SIGYS ställer in alla konferenser under 2021 pga sena vaccinationer,  ökad smittspridning, mötesrestriktioner och virusmutationer.
Vi kommer inte att anordna några digitala konferenser då vi tror på de personliga mötena som ofta ger värdefulla kontakter långt efter konferensen.
Nu siktar vi på 2022 och hoppas få träffa många av er då.

Styrelsen SIGYS

Mot bakgrund av regeringens beslut att förbjuda allmänna samlingar på mer än 50 personer och på grund av den krissituation som råder i landet så ställer SIGYS in sina konferenser under 2020.
Ni som har anmält er till Särskolans Rikskonferens i Västerås i år kommer att informeras närmare.
Vi räknar med att genomföra konferenser som vanligt under 2021 och vi hoppas få se er igen då.
Ta hand om varandra nu.

Styrelsen SIGYS

UR Samtiden var på plats och spelade in konferensen Bygga Broar den 7-8 oktober i Växjö. Här kan du se resultatet –> UR Samtiden / Bygga Broar 2019

 

Nu har anmälan öppnat för Särskolans Rikskonferens. Här kan du läsa mer om konferensen och försäkra dig om en plats –> SÄRSKOLANS RIKSKONFERENS 2020

 

Arbetet med Särskolans Rikskonferens pågår för fullt. Under oktober kommer vi att presentera programmet och även öppna upp för anmälningar.

Notera den 4-5 maj 2020 i kalendern för Särskolans Rikskonferens i Västerås!

Nu är det snart bara en vecka kvar till årets Bygga Broar och vi ser fram emot att få hälsa deltagare och föreläsare välkomna till Växjö och två intressanta dagar!

Nu är årets konferens slut och vi vill tacka både föreläsare, utställare och deltagare för att ni var med och bidrog till att konferensen blev så lyckad.

Redan nu är datum spikade för Särskolans Rikskonferens 2020. Boka in den 4-5 maj så hoppas vi att vi ses i Västerås!

Nu är vi redo! Anmälningssidan är öppen och vi hälsar er varmt välkomna till årets Bygga Broar i Växjö!

Programmet för årets BYGGA BROAR är i stort sett klart. Här kan du läsa programmet.

Anmälan öppnar i april. Hoppas vi ses på Bygga Broar 2019!

Nu är det klart att Anna Ekström inleder Särskolans Rikskonferens 2019.

Nu har vi passerat 300 anmälda deltagare till Särskolans Rikskonferens 🙂

Susanne Hansson, Ph.D. Senior Lecturer in Education Department od Educational Studies Faculty of Arts and Social Sciences, Karlstad Universitet, berättar om projektet som är ett fyraårigt forskningsprojekt som leds av Kerstin Göransson, professor i specialpedagogik, och Claes Nilholm, professor i pedagogik, och påbörjades i januari 2016. Syftet är att ge en bild av hur undervisning och lärandemiljö i särskolan fungerar – något som det i stort sett saknas forskning på idag.

 

 

Ida Wahlmans KIX-förening bara växer och skapar ett mervärde för barn och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning.

Ida Wahman, projektledare/verksamhetsutvecklare och 
Emma Johansson, cirkelledare och projektdeltagare, Studieförbundet Vuxenskola Halland

På Särskolans Rikskonferens 2019 berättar UR om de program som hittills gjorts och hur de kommer fram till vad som ska produceras.

Micke Hermansson , Årets lärare 2015 och författare, kommer till Särskolans Rikskonferens och föreläser med rubrikgen Grej of the day.

Hur vi lär oss mest effektivt, varför vi glömmer det mesta av allt vi borde komma ihåg. Micke Hermansson anser att det ofta är helt ointressant hur mycket man kan eller hur väl det är planerat – om man inte lyckas med det mest väsentliga: NÅ UT – NÅ ALLA. Tärnabykillen Micke ger mängder av konkreta exempel på varför det lönar sig att försöka förklara för de som ev inte begriper. Det gäller bara att ha en palett med de rätta kulörerna redo.

FUB:s syn på särskolan – dess innehåll och kunskapsmål
Behövs förändringar? Synpunkter på inkludering. FUB:s erfarenheter av särskolan med tanke på konferensens tema.

 

 

Nu är seminariepass 2  klart – välj antingen spår 1 eller spår 2

SEMINARIESPÅR 1

10.00 – 10.40 – Trygghet och mod genom AKK
Luz Solano, specped AKK  har masterexamen i specialpedagogik och är dramapedagog

10.40 – 11.20 – Styr mot tydliga mål
Susanne Rodin, specialpedagog och förstelärare, och
Lena Eliasson, speciallärare och förstelärare, Hässleholm kommun

11.20 – 12.00 – Läromedel som motiverar
Ellika Melander och Ann-Sofie Forsman, projektledare Läromedelsavdelningen, SPSM

SEMINARIESPÅR 2

10.00 – 12.00 – Kognitiva och affektiva förmågor – Teoretisk förståelse och lågaffektivt bemötande
Nåkkve Balldin, socionom och föreläsare

Skolverket kommer att hålla i första seminariepasset på tisdagen. Välj något av nedanstående pass

Grupp 1 – Nyheter om grundsärskolan
Kristina Dahlberg, undervisningsråd och Susanne Smith, undervisningsråd

Grupp 2 – Nyheter om gymnasiesärskolan
Cecilia Hågemark, undervisningsråd

Grupp 3 – Nyheter om särskild utbildning för vuxna
Eva Forsell, undervisningsråd

Maria Mossberg, rektor, och Conny Hoberg, lärare/ramverkscoach, Solhagaskolan i Lödöse föreläser på Särskolans Rikskonferens

Relevant kunskap för ett bra vuxenliv

För att möjliggöra och ge grundsärskolans/gymnasiesärskolans elever en relevant undervisning, en grogrund för ett livslångt lärande och vidare ett gott vuxenliv, är grundförutsättningen att man har individen i fokus.
Vårt pedagogiska ramverk, belyser vikten av en gemensam människosyn/värdegrund och vikten av att ha en gemensam pedagogik kring våra målgrupper. Detta utefter var och ens förutsättningar och behov. Det pedagogiska ramverket skall vara väl förankrat hos samtliga medarbetare och skall likaså genomsyra samtliga verksamheter.

Nåkkve Balldin är socionom, med lång erfarenhet av att arbeta med personer med neuropsykiatriska funktionshinder, föreläser på Särskolans Rikskonferens 2019.

Kognitiva och affektiva förmågor – Teoretisk förståelse och lågaffektivt bemötande
Under föreläsningen beskrivs olika kognitiva och affektiva funktioner och hur dessa påverkar våra vardagliga förmågor när det gäller bland annat inlärning, organisation och planering, kommunikation, samspel och stresshantering. Föreläsaren delger även deltagarna en del av sina konkreta erfarenheter av hur lågaffektivt bemötande och förhållningssätt kan underlätta för personer med kognitiva och affektiva svårigheter och hur vårt praktiska bemötande kan vara avgörande för stödja de personer vi möter att få större hanteringsförmågor och bättre möjligheter i vardagen.

Nu är programmet för Särskolan påbörjat.

Pär Johansson, känd från TV och andra medier med bland annat ”Glada Hudik”, kommer som en av föreläsarna.

Pär är flerfaldigt belönad både som ledare och talare. Han visar i sitt arbete på hur individer kan utvecklas, trots att de till synes har svaga förutsättningar att lyckas. Hans devis är, det är bättre att vara riktigt bra på en sak än halvdålig på tio, oavsett om talangen är att stapla konservburkar eller att sjunga som en fågel. Att få visa vad man kan och få uppskattning ger ytterligare växtkraft.

Nu har årets rikskonferens börjat och vi har glädjen att hälsa dryga 750 deltagare välkomna till Särskolans Rikskonferens 2018.

Nu är programmet klart för BYGGA BROAR som i år går i Växjö den 8-9 oktober 2018. Ta del av programmet här.
Anmälningssidan öppnas i början av maj.

Redan nu har över 400 anmält sig till årets Rikskonferens i Linköping.

Boka redan nu in den 8-9 oktober 2018 för Bygga Broar i Växjö. Programmet presenteras inom kort.

Läs artikel med Kenth Hedevåg i Skolvärlden här. Kenth kommer och föreläser på Särskolans Rikskonferens 2018.

Nu är anmälningssidan för Särskolans Rikskonferens öppen. Hoppas vi ses i Linköping! Läs mer om konferensen här

Årets konferens är över och vi hoppas ni hade två bra dagar tillsammans med oss i Karlstad. Presentationerna från årets föreläsare hittar ni här.

Utbildningsministern Gustav Fridolin kommer till Särskolans Rikskonferens i Linköping.

Särskolans Rikskonferens 2018 kommer att gå av stapeln den 14-15 maj. Program presenteras och anmälningssidan öppnar under oktober.

Annica Dahl har fått förhinder och ersätts av Anders Kessling. Även han statssekreterare för statsråd Ylva Johansson.

Ulrika Rogland har fått förhinder att deltaga på tisdagen. Vi har därför pusslat om lite i programmet och Ulrika kommer istället att föreläsa på måndagen kl 15.00. Jack Lukkerz flyttas fram till kl 16.00 och Nathalie Simonssons föreläsning om Skolverkets stödmaterial flyttas till tisdagen kl 11.00.

Nu börjar programmet ta form för Rikskonferens för Specialpedagogik i Växjö den 14-15 augusti. Inom kort öppnar vi upp möjligheten för anmälan.

Det är nu 434 anmälda till Särskolans Rikskonferens! Anmäl dig du också och ta del av två dagars program på temat ”Kärlek, sex och relationer”.

Anmäl dig här

Anmäl dig senast den 19 mars till Särskolans Rikskonferens för att få 1000:- rabatt på deltagaravgiften.

Läs hans senaste krönika i Föräldrakraft här.

På tisdag morgon den 9/5 har programmet kompletterats med ”Aktuellt från Skolverket”

Nu är anmälningssidan öppen! Varmt välkommen att anmäla dig till Särskolans Rikskonferens 2017. Anmäl dig här

Serena Hasselblad, projektledare på Autistiskt Initiativ, föreläser på konferensen om ”Autism och relationer”.

Den 7 november öppnar vi anmälningssidan. Försäkra dig om en plats och anmäl dig direkt!
Förra gången vi var i Växjö blev det fullt och vi tvingades tacka nej till några deltagare.

Bygga Broar 2016 är nu slut. Vi hoppas ni som deltog hade 2 givande dagar tillsammans med oss.
Presentationer från årets konferens hittar ni här.

Boka redan nu in den 16-17 oktober 2017 för nästa års konferens.

Nu är programmet i stort sett klart och ligger på hemsidan! Du har väl bokat in den 8-9 maj 2017 i din kalender!

Nu är planeringen i full gång inför nästa års konferens som kommer att gå av stapeln den 8-9 maj 2017 i Växjö. Håll utsikt efter uppdatering av program mm. Anmälan kommer att öppna i början av november.

Från Skolinspektionen kommer Lena Dahlqvist och Hans Larsson istället för Peter Ekborg.

Ny programpunkt inlagd på tisdagen då Jenny Wallentin, tidigare SIUS – och arbetskonsulent föreläser på ämnet ”Att få bli kapten på sin egen skuta – en medskapares betraktelse av unga vuxnas strävsamma resa att nå en anställning eller sysselsättning”.

Nu är anmälningssidan för Bygga Broar 2016 öppen. I år går konferensen på Clarion Hotel Post i Göteborg! Varmt välkommen att anmäla dig här!

Presentationer från årets föreläsare hittar ni här.

Redan nu kan ni boka in datumen för nästa konferens som kommer att gå av stapeln den 8-9 maj 2017 i Växjö. Tema 2017 blir ”Kärlek, sex och relationer”.

Varmt välkommen att anmäla dig till Rikskonferens för Specialpedagogik 2016! Anmäl dig här!

Anna Bergholtz, journalist, författare, inspiratör och debattör, ersätter Tomas Matti på konferensen ”Att vara ledare i dagens skola”.

Här kan du läsa mer om henne www.annabergholtz.se